ЯК ПРАВИЛЬНО НАЛАШТУВАТИСЯ НА ПОШУКИ ПЕРШОЇ РОБОТИ В США

Наталя Качанова

Ця стаття буде цікава для тих, хто у пошуках роботи. Отже, поділюся своїми спостереженнями стосовно того, як українці шукають роботу на нових землях, а саме у США, і додам декілька порад.

  1. Незважаючи на те, що США надає певну фінансову підтримку українцям, треба розуміти, що всі програми нарешті закінчуються, і ви самі маєте дбати про себе та своїх дітей. Так, є багато різних benefits , які можна отримати, але ніхто не буде утримувати вас вічно. Здавалося, зрозумілий факт, тим не менш, стикаємося з таким ставленням, що люди не розуміють реалій, куди приїхали.
  2. Якщо ви мали певну спеціальність в України, підтверджену дипломом, знаннями, досвідом, досягненнями, треба розуміти, що у новій крайні треба усе розпочати майже з нуля. Підтвердити диплом, може вам треба буди взяти навчання, певну кількість годин, або курс, щоб мати можливість підтвердити свій диплом. Або отримати новий. На це потрібен час та кошти.

Якщо у вас цього досить, добре. Але, треба розуміти, якщо ви були юристом з господарчого права в Україні, або стоматологом , ну ніяк ви не зможете відразу працювати за спеціальністю. Навіть для того, щоб працювати у стоматологічній клініці і виконувати функцію «чистки зубів» треба пройти навчання та отримати документ.

Тобто, цей пункт для чого: хочете фахово працювати, маєте забути про свою корону в Україні, та почати все знову.

Якщо ви все ж таки хочете і в новій країні працювати за фахом, раджу вам пошукати Професійні об’єднання у соціальних мережах, наприклад, у фейсбук.

Нещодавно я познайомилася з офтальмологом. Ми розмовляли про можливості працевлаштування для українців з дипломом лікаря/ офтальмолога. Він підтвердив, що без американського диплому та ліцензій неможливо працювати за фахом, але можливо виконувати технінічну роботу: наприклад, працювати з оправами, лінзами. Попит на таку роботу завжди є!

Безумовно, треба хоч базове знання мови. З клієнтами technician особливо спілкуватися не буде, але розуміти і спілкуватися у колективі – це необхідне.

Оплата праці почнеться з $15/годину і вище, залежно від ваших професійних навичок. Тому, шукайте професійні групи, і запитуйте там про роботу!

  1. Я розумію, що ми хочемо отримувати достойну зарплату за свою роботу. Тим не менш, на початку, коли вам треба спрачувати свої рахунки, треба буди реалістами і оцінювати такі свої можливості: знання англійський мови, наявність підтверджуючого документа на освіту. При дозвіл на роботу на пишу, сподіваюсь, що це зрозуміло.

Тож. Якщо мова – 0, або менш ніж базова, ну ніяк ви не можете розраховувати, на те, що вам будуть сплачувати $25-$30 за годину. Це може бути різна фізична робота, починаючи з $9 за годину. Хочете більше, треба навчатися i отримувати місцеві сертифікати.

Якщо у вас є достатній рівень володіння мовою, шукайте першу роботу у неприбуткових організаціях – підтягнете мову, зрозумієте, на що ви придатні у нових умовах, Звикнете до бізнес процесів, більше будете мати інформації про можливості та починайте рухатися далі. Тут плата може розпочинатися з $15-$20/ годину і десь не більше $35/ годину.

  1. Треба тримати у голові таку думку: на цій, своїй першій роботі, я чомусь можу навчитися, окрім того, що зможу сплачувати рахунки? Чи зможу підвищити рівень знання мови? Чи це тільки перший етап, щоб отримати «перший американський досвід»?

Спостерігаю, як наші співвітчизники не розуміють «місцевих реалій» та трошки отруєні кіношними картинками про американську мрію. Тут усі працюють і будують кар’єру поступово, тому і вам треба підготуватися, що отак вам ніхто не готовий запропонувати посаду директора компанії.

  1. Для чоловіків, які готові працювати незважаючи на те, ким вони були в Україні, є гарна можливість заробляти гроші, отримавши ліцензію та сісти за кермо великого грузовика. Я радію з того, що вже ж ті, хто пройшов навчання і зараз у процесі прийому на роботу. Ця робота дасть можливість забезпечити сім’ю та створити умови для подальшого навчання.
  2. В нас є таке поняття як «handy man» – людина, яка все вміє робити своїми руками. Прибити, встановити, підключити і т. д. Ви можете бути таким майстром. Але для цього також треба хоч трохи володіти мовою і розуміти, що треба займатися рекламою, щоб про вас знали. Тут також є певні правила: на виконання електричних та сантехнiчних робіт потрiбна ліцензія.
  3. Наші жінки – талановиті господині і вміють усе. Ніхто не зробить краще манікюр, як наші, це факт. Зараз багато наших жінок пропонують сервіси стрижки, манікюра, готування їжі. І тут все залежить від вас, на кого ви хочете орієнтуватися: на місцевих українців, або на американську клієнтуру? Тому що з вашого рішення буде складатися сервіс та його ціна i попит.

Також для жінок можна почати приглядатися за дітьми, або людьми похилого віку. Є багато сервісів , які надають такі послуги, можна розпочати роботу там.

Великі мережеві магазини та супермаркети не мають великих вимог до працівників, це також може бути першим місцем роботи.

  1. Розпочати власну справу. Можливо? Так. Зареєструватися як приватний підприємець – 10 хвилин. Якщо у вас є ідея, бажання, енергія, розуміння, стратегія – вперед. В усі часи були люди, яким треба працювати самостійно. Тут є програми , можна отримати кошти на розвиток справи.
  2. Стосовно мови. Розмовляйте якомога більше, слухайте постійно, вимикайте рідну мову з екранів, якнайшвидше адаптуйте вухо на слухання.

Америка – країна іммігрантів, тут які тільки акценти можна почути. Тому, самі себе не зупиняйте, йдіть у люди, розмовляйте. Шукайте місцеві групи по інтересах, через такі групи можна знайти нових друзів та роботу.

Рекомендую сайт meetup. Може знайдете щось цікаве для себе.

Ще, забула додати стосовно наявності навички керування автівкою. Як то кажуть «must have». У більшості своїй , усі витрачають на дорогу приблизно 30-40 хвилин в одну сторону, кожного дня. Тому маєте отримати права водія. Я сама сіла за кермо після 50 років.

  1. З якою метою я це написала? Трошки мотивувати тих, хто вже приїхав, чи планує приїхати. Я розумію, що зміна країни – це великий психічний стрес, знаю по собі. Добре, якщо у вас є рідні тут. Якщо ж нікого не має, буде важкувато, але всі проходять цей шлях адаптації, треба просто ставитися з розумінням до цього, і не робити драму ні собі, ні родичам.

Тому, готуймося і розуміємо, що усе у наших руках!